Szia!

Ezeket tanultam 15 év pánikbetegség poklából, ahonnan 4 éve jöttem ki magamtól

Az első pánikroham borzalmas volt. De ezt biztosan Te is tudod, hiszen ha itt vagy, az azt jelenti, hogy már legalább az első pánikroham megtapasztalásán túl vagy.

Az alábbiakban szeretnék néhány gondolatot megosztani veled, amikről úgy gondolom, hogy pánikbetegség esetén a segítségedre lehet.

Pánikbetegség esetén két pánikroham között az alábbiak tényleg segíthetnek

A gondolkodás táplálja leendő pánikrohamodat. Talán éppen most is ezeken gondolkodsz:

  • A pánikroham veszélyes
  • Elájulhatok, összeeshetek (és mit szólnak az emberek)
  • Szívinfarktust kaphatok
  • Becsavarodom, vagy beleőrülök, hogy nem tudom leállítani a gondolataimat

A valóságban azonban a fenti gondolatok közül egyik sem reális tapasztalásból merített gondolatok. A valóságtól elrugaszkodott, derealizált félelmek táplálják a fenti gondolatokat.

A megoldás tehát az lenne, hogy változtasd meg a gondolkodásodat:

  1. Meditációban adj magadnak egy nyugodt percet és irányítsd figyelmedet lassú belégzésedre majd a lassú kilégzésedre, miközben átéled a lélegzés nyújtotta élet ajándékát. Légy hálás érte!
  2. Meditációban és még mindig a lélegzésedre figyelve egy percig éld át, hogy a fent említett pánikrohamot okozó gondolatok milyen távol is vannak tőled. Gondolj bele, hogy milyen furcsa, hogy néha mégis rádtörnek azok a pánikroham okozó gondolatok.
  3. Terjeszd ki a lassú lélegzés-figyelem meditációt 5 percre. Éld át a nyugodtságot és a pánikroham okozó gondolatok távolságát. Érezd át, hogy az okozó félelem milyen messze is van tőled.

Meditálj minden nap! Minél többet annál jobb. Legyenek a meditációid rövidek, de nyugodtak. Válassz olyan időszakot, amikor amúgy is nyugodt vagy. Minél több ilyen meditációs emléket tapasztalsz mindennapjaid során annál inkább belátod, hogy a pánikroham okozója a gondolkodásod. Miután beláttad, meditálj még többet és meditációban próbáld megváltoztatni a gondolkodásod és másként látni, hogy

  • a pánikroham veszélyes (még egyszer sem haltál bele), vagy
  • elájulhatok, összeeshetek (és mit szólnak az emberek, de végül is kit érdekel, hogy mit szólnak az emberek?), vagy
  • szívinfarktust kaphatok (a gondolattól?), vagy
  • becsavarodom, vagy beleőrülök, hogy nem tudom leállítani a gondolataimat.

Nos, bármikor le tudod állítani a gondolataidat, ha mondjuk meglepődnél bármin azonnal elterelődnének a gondolataid.

Szeretnéd megtudni, hogy miként jöttem ki 15 év pánikbetegség pokolból? Látogass el a weboldalamra: Pánik Nélkül.

(FIGYELEM: Válaszom nem helyettesíthető az orvos utasításaival. Erősen javallott azonnali orvosi segítséget kérni pánikbetegség esetén.)